Duurzaamheid
De term duurzaamheid wordt veel en tegenwoordig vaak gebruikt. Iedere organisatie heeft hier een ander doel voor en doet dit op haar eigen manier. Maar de kern zou voor iedere organisatie hetzelfde moeten zijn. Het grote doel van duurzaamheid is “het bijdragen aan een wereld waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.” Hoe wordt hiermee omgegaan op het gebied van evenementen?
Duurzaamheid wordt verdeeld in diverse thema’s. Denk aan: energie, water, afval, bodem & groen, eten & drinken, mobiliteit (vervoer materialen en bezoekers) en inkopen (leveranciers en materialen). Veel organisaties linken de term ‘duurzaam’ met ‘duur’, wat eigenlijk helemaal niet zo is.
Waar let je op bij het organiseren van een duurzaam evenement?
- No waste: Zorg ervoor dat je voor jouw evenement zo min mogelijk producten laat maken en hierdoor dus weinig afval produceert. Denk hierbij onder andere aan promotiematerialen, aankleding of goodiebags.
- Afval scheiden: Als er dan toch materiaal geproduceerd wordt, zorg er dan voor dat je alles goed gescheiden houdt. Zet op je evenement afvalbakken neer met verschillende compartimenten. De uitleg kan boven de bakken geplaatst worden.
- Locatie: Veel evenementenlocaties kennen de voordelen van een duurzame locatie. Toch is het goed om bij elke locatie te checken wat de organisatie doet aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan groene energie.
- Leveranciers: De afspraken die je met jouw leverancier(s) maakt zijn altijd heel belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wie de leveranciers zijn, of ze aan duurzaamheid doen en of ze lokale producten gebruiken.
- Vervoer: De beste optie is om ervoor te zorgen dat jouw organisatie makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Maak het bezoekers makkelijker om duurzamer te reizen door oplaadpalen rondom de locatie voor elektrische auto’s of fietsen neer te zetten. Voor de sportieve groep fietsers kun je denken aan een fietsenstalling dichtbij jouw organisatie. Wanneer openbaar vervoer niet mogelijk is, kun je denken aan transfer busjes. Je kunt eventueel ook een deal sluiten met de NS over de prijs van de tickets.
Wist je dat:
- Een duurzaam evenement kostenbesparend is? Tijdens de organisatie ga je onder andere kijken naar je energiegebruik. Je past het energieverbruik aan met wat je uiteindelijk nodig hebt. Je kijkt ook naar je materiaalgebruik, denk hierbij aan minder verpakkingen gebruiken, minder afval en minder transport. Ook is je inkoop belangrijk. Hierbij kijk je naar hoeveel mensen er een ticket hebben gekocht en wat de verwachte no-show is. Soms levert minder, juist meer op.
- Een duurzaam evenement je dichter bij de doelgroep houdt die je wilt bereiken?
Duurzaamheid wordt vaak meegenomen in de marketing. Je mag als organisatie laten zien dat je nadenkt over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Je kunt bijvoorbeeld in je communicatie laten weten dat je jouw evenement duurzaam aanpakt. Eigenlijk is dat heel logisch. De bezoekers willen graag een goed gevoel overhouden aan het bezoeken van een evenement. Als organisator wil je ook laten zien dat je het beste voort hebt met je bezoekers en de omgeving waarin zij zich bevinden.