Duurzaamheid

De term duurzaamheid wordt veel en tegenwoordig vaak gebruikt. Iedere organisatie heeft hier een ander doel voor en doet dit op haar eigen manier. Maar de kern zou voor iedere organisatie hetzelfde moeten zijn. Het grote doel van duurzaamheid is het bijdragen aan een wereld waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Hoe wordt hiermee omgegaan op het gebied van evenementen? 

Duurzaamheid wordt verdeeld in diverse thema’s. Denk aan: energie, water, afval, bodem & groen, eten & drinken, mobiliteit (vervoer materialen en bezoekers) en inkopen (leveranciers en materialen). Veel organisaties linken de term ‘duurzaam’ met ‘duur’, wat eigenlijk helemaal niet zo is 

 Waar let je op bij het organiseren van een duurzaam evenement?  

  • No waste: Zorg ervoor dat je voor jouw evenement zo min mogelijk producten laat maken en hierdoor dus weinig afval produceert. Denk hierbij onder andere aan promotiematerialen, aankleding of goodiebags. 
  • Afval scheiden: Als er dan toch materiaal geproduceerd wordt, zorg er dan voor dat je alles goed gescheiden houdt. Zet op je evenement afvalbakken neer met verschillende compartimenten. De uitleg kan boven de bakken geplaatst worden. 
  • Locatie: Veel evenementenlocaties kennen de voordelen van een duurzame locatie. Toch is het goed om bij elke locatie te checken wat de organisatie doet aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan groene energie. 
  • Leveranciers: De afspraken die je met jouw leverancier(s) maakt zijn altijd heel belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wie de leveranciers zijn, of ze aan duurzaamheid doen en of ze lokale producten gebruiken. 
  • Vervoer: De beste optie is om ervoor te zorgen dat jouw organisatie makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Maak het bezoekers makkelijker om duurzamer te reizen door oplaadpalen rondom de locatie voor elektrische auto’s of fietsen neer te zetten. Voor de sportieve groep fietsers kun je denken aan een fietsenstalling dichtbij jouw organisatie. Wanneer openbaar vervoer niet mogelijk is, kun je denken aan transfer busjes. Je kunt eventueel ook een deal sluiten met de NS over de prijs van de tickets. 

 Wist je dat: 

  • Een duurzaam evenement kostenbesparend is? Tijdens de organisatie ga je onder andere kijken naar je energiegebruik. Je past het energieverbruik aan met wat je uiteindelijk nodig hebt. Je kijkt ook naar je materiaalgebruik, denk hierbij aan minder verpakkingen gebruiken, minder afval en minder transport. Ook is je inkoop belangrijk. Hierbij kijk je naar hoeveel mensen er een ticket hebben gekocht en wat de verwachte no-show is. Soms levert minder, juist meer op 
  • Een duurzaam evenement je dichter bij de doelgroep houdt die je wilt bereiken? 

Duurzaamheid wordt vaak meegenomen in de marketing. Je mag als organisatie laten zien dat je nadenkt over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Je kunt bijvoorbeeld in je communicatie laten weten dat je jouw evenement duurzaam aanpakt. Eigenlijk is dat heel logisch. De bezoekers willen graag een goed gevoel overhouden aan het bezoeken van een evenement. Als organisator wil je ook laten zien dat je het beste voort hebt met je bezoekers en de omgeving waarin zij zich bevinden. 

 

Cashless betalen

Je kunt er niet meer omheen, contactloos betalen. Iedereen maakt er gebruik van en het is erg makkelijk en snel. Contant betalen wordt ook nog steeds bij veel bedrijven ingezet maar steeds meer bedrijven gaan over op cashless betalen. Hierbij kun je alleen gebruikmaken van contactloos betalen. 

Waarom zou je als bedrijf gebruikmaken van cashless betalen? We sommen de voor- en nadelen voor jouw bedrijf of evenement voor je op: 

Voordelen 

Je hebt veel voordelen wanneer jij als bedrijf/ evenement gebruik maakt van cashless betalen: 

  • Het is een zeer snelle betalingsmethode aan de kassa, hierdoor zullen de rijen snel korter worden. Het is een betaalbare en gebruiksvriendelijke betaaloplossing.  
  • Je kunt zelfs met je telefoon betalen! Iedereen gebruikt in deze tijd wel een telefoon, dit is dus erg slim bedacht. 
  • Je hebt real-time inzicht in verkopen en geldstromen en er is volledige ontzorging als het gaat om technisch en financieel beheer. 
  • Gebruikmaken van polsbandjes. Bezoekers kunnen bij een cashless betaalsysteem voor het evenement hun polsbandje of kaart van krediet voorzien. Hierdoor kunnen ze op het evenement meteen beginnen met consumeren. Het bedrag dat na het evenement nog overblijft, kan worden teruggestort. Dit zorgt voor een aangename ervaring. 
  • Hogere omzet. Je kunt je overgebleven geld terug laten storten, hierdoor zijn mensen sneller geneigd vooraf een hoger bedrag op het bandje of de kaart te zetten. Dat vergroot de kans op hogere consumptie en dus meer omzet. Ook hoeven bezoekers op die manier niet meerdere keren naar de kassa te lopen. 
  • Ook is het veiliger om over te gaan op cashless betalen, cashless betalen verminderd de criminaliteit. Je hebt hierdoor geen geld liggen in de kassa en zo kunnen criminelen niks meenemen. 

Nadelen 

Helaas zijn er ook enkele nadelen omtrent het cashless betalen: 

  • Het aanleggen van een netwerk om het systeem werkend te krijgen op het terrein en het inhuren van apparatuur voor de bars brengt hogere kosten met zich mee. Die kosten worden doorberekend aan de bezoeker, die uiteindelijk een hogere prijs moet betalen voor een kaartje. 
  • Daarnaast zijn er vaak veel verschillende systemen waarbij niet alleen bezoekers, maar ook (bar)medewerkers telkens weer moeten wennen aan een nieuw systeem. Dat zorgt voor wachtrijen bij bars en dus tot ontevredenheid bij bezoekers. 
  • Ook is er eerder kans op storingen. Alle apparaten werken online en vaak zijn de apparaten aan elkaar verbonden, dit betekent dat als een apparaat eruit ligt, de andere apparaten zullen volgen.  
  • Wanneer je een bedrijf hebt die gebruik maakt van personeel in de service merk je ook hier een nadeel. De fooienpotten, dit is bedoeld om contant geld in te doen die je van een klant ontvangt als compliment of kleinigheidje omdat jij hun dag/ avond goed hebt verzorgd. Wanneer bezoekers alleen nog maar kunnen pinnen bij jouw bedrijf is de kans ook kleiner dat je fooi krijgt. 

Voor een organisatie is het van belang om de voor- en nadelen goed aan elkaar af te wegen. Cashless betalen is snel en gemakkelijk, maar dient wel volledig geïmplementeerd te zijn in de organisatie voor succesvol gebruik.